fredag 7 december 2012

Virkade "lovikka" vantar

Free pattern - pdf file on Ravelry


Idag blev de äntligen klara, mina virkade
"Molly-Lovikka" vantar
De hade hamnat längre och längre ner på göra-klart-listan, alltså lite bortglömda, men ikväll blev det ett ryck och med broderingen blev de riktigt bra. :) 
Material: 3 nystan Molly från Järbo, virknål 5 mm.

Storleken jag har virkat är till en medium dam hand men det går att justera. Lägg till varv på resåren om du vill ha större eller gör färre om du vill ha den mindre. Snyggast är om det är jämnt antal varv så resåren blir fin.
Det går också att justera längden på vanten, tum hålet, längden på tummen mm. Du bestämmer själv. Det här är ett basmönster att utgå ifrån.

Resårmudd
11 lm
Varv 1) 1 fm i 2:a lm från nålen, 9 fm. Vänd med 1 lm, varje varv.
Du kommer att ha 10 fm på varje varv i mudden.
Varv 2) I fortsättningen virkar du enbart i bakre maskbågen, på alla varv i mudden.
Upprepa varv 2 tills du har 26 varv resårvirkning. Virka eller sy ihop till en mudd.

Mudd med överlappande slejf/ flik
Virka enligt resårmudden men fortsätt virka 3 varv till. Sen gör du så här:
Varv 30) 4 fm, 2 lm, hoppa över 2 m, 4 fm (=knapphål)
Varv 31) 4 fm, över de 2 lm virkas 2 fm, 4 fm.
Varv 32) Fm hela varvet ut.
Nu lägger du över ”flärpen” med knapphålet utåt och fäst med en sm i 5:e varvet räknat från muddens början. OBSERVERA att slejfen hamnar utåt och åt olika håll på hö resp vä vante.

Vanten
Nu virkas själva vanten runt-runt. Jag gör alltså inga sm och börjar på ett nytt varv för att slippa en rand mitt i vanten men du gör som du vill. Det funkar med båda sätten. Har du gjort en mudd med överlappande slejf virkar man en bit genom båda muddkanterna för att fästa ordentligt.
På båda varianterna virkas 28 fm runt mudden. Om du vill, sätter du en markör för att hålla reda på starten men varven är rätt lätta att räkna ändå. Det blir tydliga ränder, speciellt om du virkar i Molly.
Fortsätt virka runt-runt i 12 varv.

Tumhål
Har du gjort en vanlig rund mudd behöver du inte tänka på var du sätter tummen på varvet. Det justeras ändå när du gör intagningarna för fingrarna.

Har du gjort slejf-mudden måste du se upp med var slejfen hamnar och se till att det blir lika på båda vantarna. Det betyder att du måste göra tumhålen på olika ställen på varvet och utgå från slejfen. Mitt tips är att du lägger mudden på det sätt du vill ha slejfen på respektive hand/ vante på bordet och markerar ut var du har sidorna/kanterna. På så sätt kan du sen räkna ut var de 6 lm för tumhålet kommer att hamna och markera ut de maskorna innan du fortsätter.

På varv 13 görs hål för tummen genom att virka 6 lm, hoppa över 6 m och fortsätt virka fm. När du kommer runt ett varv virkar du 1 fm i varje lm från föregående varv. Busenkelt. Vill du ha större tumhål görs fler lm och då hoppar du över fler maskor, vill du ha mindre ja då gör du färre. J
Nu räknas varven från tumhålet, det blir enklare.

 Intagningar
På 15:e varvet från tumhålet börjar intagningarna. Se vart tumhålen är, så har du koll på kanterna. Sätt en markör i båda sidorna.

2 fm tillsammans före maskan med markör, 1 fm (där markören sitter) och 2 fm tillsammans direkt efter markören. Gör likadant på nästa sida.
Intagningarna görs på varje varv, varje sida i 5 varv. Sen tas garnet av och man syr ihop hålet som blir kvar.

Tumme
Fäst garnet med en sm i tumhålet i maskan närmast handflatan. Virka 14 fm runt hålet. Blev tumhålet för stort kan du virka 2 fm tillsammans i hörnen istället för att hoppa över någon maska, för att undvika hål. Fortsätt virka runt-runt i 7 varv eller så många varv som du behöver för att nå upp till toppen av tummen. Virka 2 fm tills hela varvet. Ta av och sy ihop hålet.

Dekorera, sy dit en knapp… eller vik mudden som på en lovikka vante och brodera!

Nu är vantarna klara!

Är det något knas i mönstret, maila gärna mig :-) 
©madebychippzanInga kommentarer:

Skicka en kommentar