måndag 26 september 2016

Dubbelstickning - Del 1: Uppläggningstekniker

Exempel på dubbelstickning.
Dubbelstickning innebär att både fram- och baksida stickas samtidigt och färgerna blir spegelvända. Snyggt och rackarns effektivt. Man får dock räkna med att det tar dubbelt så lång tid att sticka men vad gör det när man får så snygga "fram- och fram sidor" ;-) Lite huvudbry blir det ibland, speciellt om man är nybörjare men ge inte upp, det är en fantastiskt rolig teknik.


Uppläggning, flera olika alternativ:
Det finns flera olika sätt att lägga upp maskor på, antingen med en färg eller med två. Här är några alternativ. Det man ska tänka på är att man lägger upp för både fram- och baksida samtidigt. Vill man ha t ex en grytlapp på 20 maskor lägger man alltså upp 40 (= 20 maskor på båda sidorna). Önskar man dessutom kantmaskor så tillkommer dessa, 1 m för varje sida (fram- och baksida) + 1 m för varje kant = totalt 4 maskor.

1. Snabbt och enkelt med en färg och lång ände:
Med det här sättet (vanlig uppläggning med lång ände) blir kanten enfärgad och får samma färg på båda sidorna. Ska du sticka dubbelstickning, räkna så att du har det dubbla antalet maskor totalt på stickorna så att det räcker för både fram- och baksida. Efter uppläggningen är klar och du ska börja på första varvet så introducerar du färg nr 2.
Om man vet med sig från start att man inte behöver en snygg uppläggningskant är detta ett snabbt sätt att lägga upp inför t ex dubbelstickning. Man kanske ska virka/sticka en snygg kant när arbetet är klart eller så vill man ha en "brokig" kant. Det innebär dock att man får pilla lite på första varvet för att maskorna ska hamna i den ordning man vill men som sagt, det är snabbt och enkelt.

Steg-för-steg beskrivning på uppläggning med två färger
- två maskor samtidigt men huller om buller -
hitter du här!

På det här sättet får du en maska i en färg och den andra maskan i andra färgen. Kanten blir också varannan maska grå, varannan maska svart (i mitt exempel).
    Steg-för-steg beskrivning på uppläggning med två färger,
    - en maska i taget - hittar du  här!
Med det här sättet får du också maskorna i färgordning, i mitt ex är det varannan svart-grå, medan själva kanten blir enhetlig. Beroende på hur du drar åt själva öglan kan du välja vilken färg du vill ha nederst.
Steg-för-steg beskrivning på uppläggning med två färger
- två maskor samtidigt - hittar du här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar