torsdag 27 mars 2014

Äggkoppar - gratis virkmönster

Ägg koppar
Perfekta små projekt att roa sig med inför påsken. De går snabbt att virka, dessutom är de bra att göra med små restgarnssnuttar som ligger på hög. De där du inte har tillräckligt av att göra något med men ändå inte har hjärta att bara kasta. Nu kommer de till användning.


Förklaringar:
Fm
– fastmaska, m – maska, lm – luftmaska, 2i1 – virka 2 fm i samma m, sm – smygmaska, st - stolpe

Virknål: 3.5 mm och passande garnrester i olika färger.

1)                  Magisk ring, 6 fm, sm i första maskan.
2)                  1 lm, *2i1* hela varvet, sm.                      (12)
3)                  1 lm, *1 fm, 2i1* hela varvet, sm.            (18)
4)                  1 lm, *2 fm, 2i1* hela varvet, sm.            (24)
5)                  1 lm, 1 fm i bakre maskbågen hela varvet.  (24)

Det här bildar botten på alla koppar. Härifrån kan du välja vilken struktur du vill ha på koppen.
Alternativ 1: fastmaskor
1 lm, *virka fm* hela tiden.
När du når runt till början igen gör du ingen sm utan fortsätter virka runt-runt. Sätt ett gem eller nå’t för att markera var början på varvet är. Virka totalt 7 varv med fm, gör en sm i nästa maska. Ta av garnet och fäst alla trådar. Klart!

Alternativ 2: fastmaskor i bakre maskbågarna
1 lm, *virka fm i bakre maskbågarna* hela tiden. Fortsätt virka runt-runt som koppen ovan i totalt 7 varv, gör en sm i nästa maska. Ta av garnet och fäst alla trådar. Klart!

Alternativ 3: Snäck mönster med två färger
Fortsätt med bottenfärgen *hoppa över 2 maskor, virka 5 st i nästa maska, hoppa över 2 maskor och virka 1 fm i nästa* upprepa detta tills du kommer runt. Ta av garnet och fäst lösa trådar.
Byt färg och börja i 3:e stolpen i snäckan. *1 fm i 3:e stolpen, 5 stolpar i fm som är mellan två snäckor* upprepa hela varvet. Ta av garnet och fäst lösa trådar. Upprepa snäckmönstret totalt 5 varv. Fäst alla trådar. Klart!


Dekorera påskbordet med äggkoppar i alla möjliga färger, använd dem som bordplacering för skojs skull eller bara som ägg värmare en helt vanlig dag. Dra upp kopparna/värmarna ordentligt om de ska ligga en stund i en skål så håller de värmen. Putta sedan ner den en aning så att det blir en platt botten och kan stå av sig själva.

Glad Påsk!

Det här är ett gratis mönster och färdiga alster får säljas om du så önskar. Berätta, skriv eller på annat sätt länka vart du hittade det, så fler hittar mönstret och får en klick inspiration.


 Mvh Petra Söreskog