söndag 13 juli 2014

Virkat burköverdrag till stickor och virknålar - gratis mönsterNi vet säkert hur det är. Ni VET att virknålen eller alla 5 strumstickor du letar efter finns i burken men du hittar dem inte. Till slut får man ta en näve och "bläddra" bland alla stickor och virknålar... men nu är det slut med det! Organisera dina stickor och virknålar enkelt med ett burköverdrag. Samma storlek hamnar i samma hål och det blir mycket enklare att hitta rätt.

Material:

 • Stor Nutella burk
 • Vadd
 • restgarner
 • virknål 3,5 mm


Min burk är en stor Nutella burk och den är inte helt rund i formen, bara själva öppningen är rund medan "kroppen" är oval. Har du en annan burk får du anpassa storleken eller skippa ökningarna jag gör i mönstret.

I botten på burken har jag lagt lite vadd, dels för att inte allt ska sladda omkring men även få upp höjden lite. Virknålarna är ju kortare än strumpstickorna.

Det här är mer en inspiration och tips på hur man kan göra. Du justerar bäst själv utefter ditt val av material, hur många hål du vill ha osv. Prova hela tiden hur det blir på burken. Det ska vara lite tight att få över burken för att hålen ska blir utspända och sitta bra. Jag skriver inte ut de 3 lm som motsvarar 1 stolpe eller 2 lm som motsvarar fm i början på varven. Färgbyten är också valfritt och står inte med i mönstret.


 • lm = luftmaska
 • fm = fastmaska
 • st = stolpe
 • sm = smygmaska
 • lmb = luftmaskbåge


Den runda delen över hålet:

 1. 8 lm, sm till en ring.
 2. 6 lm, 1 st, *3 lm, 1 st*. Upprepa *-* tills du har 7 lmb, avsluta varvet med 1 sm.
 3. (1 st, 3 lm, 1 st) i lmb, *3 lm, (1 st, 3 lm, 1 st) i nästa lmb*. Upprepa *-* varvet ut, avsluta med 1 sm. 
 4. *1 fm i föregående varvs st, 3 lm, 1 fm i nästa st*. Upprepa varvet ut. 1 sm.
 5. *1 fm i fm från föregående varv, 3 fm om lmb*. Upprepa varvet ut. 1 sm. [55 fm]
 6. Fm i bakre maskbågen hela varvet ut.
 7. Fm hela varvet ut, genom båda maskbågarna.
 8. Här börjar utökningen i sidorna för att passa just Nutella burken.
  23 st, (2 stolpar i 1) totalt 5 gånger, 23 st, (2 stolpar i 1) totalt 5 gånger. 1 sm. [65 st]
 9. Ett varv med stolpar. 1 sm.
 10. *1 fm, 4 lm, hoppa över 4 maskor*. Upprepa varvet ut. 1 sm.
 11. Upprepa varv 10. Vill du få till de V-formade maskorna som löper parallellt (se bild nedan), sticker du ner nålen mellan "benen" på fm från föregående varv istället för i maskbågarna. Gör man på det här sättet blir arbetet stummare över fm än om man virkar i maskbågarna.

  Jag har gjort 10 varv med lmb. Det blir bra på min burk.
 12. *1 fm i fm, 4 fm runt lmb*. Varvet ut. 1 sm.
 13. Ett varv med stolpar. 1 sm.
 14. Lägg arbetet platt på bordet så ökningarna du gjorde på varv 8 ligger på sidorna. Märk ut var dessa utökningar är gjorda i sidorna där du håller på att arbeta. Nu är det dags att minska på samma ställen för att forma överdraget så den passar den runda nederdelen på burken. 5 maskor räknat bakåt från markeringen i sidan börjar minskningen: 2 stolpar tillsammans, totalt 5 gånger. Längs sidorna virkar du stolpar som vanligt. 1 sm.
 15. Ett varv med fm. Jag gjorde några minskningar (2 fm tillsammans) över samma ställe som föregående varv för att göra överdraget ännu tightare. 1 sm.
 16. Ett varv med fm. 
Fäst trådarna ordentligt, dra över burken och börja sortera :-) 


Färdig "mössa" till burken :-)
Njut av resultatet! Det är så skönt att ha ordning på sina grejer :-)

Till och med avmaskningsnålarna får sin plats.