lördag 25 juli 2015

Sneak peak på nytt mönster som släpps snart :-)

Fjärilsfilt


Mitt sommar projekt har varit att skapa ett nytt mönster. Filten består av fjärilsrutor som monteras ihop "sömlöst" med blomrutor. En något avancerad virkning men med gott tålamod kommer man förbi första monteringen och sen flyter det nog på.

Mönstret innehåller gott om diagram som förklarar tillvägagångssätten och i kombination med beskrivning i text borde det inte vara några problem för en van virkare. Där finns även fotografier under arbetets gång, både med och utan diagram. 

Storlek på färdig filt: 125 cm bred x 135 cm lång
Garn: "Timeless" från Stoff & Stil, 100% akryl, 100g/350 m
Garnåtgång: burgundy (vinröd) ca 320 m - ca 92 g samt vitt ca 1354 m - ca 390 g.
Virknål: 4 mm

Exakt garnåtgång för varje varv, finns inkluderat i mönstret för de som önskar göra filten i flera färger. Mängden angett ovan är inklusive start- och slutändar på ca 10 cm.

Filten består av 60 fjärilsrutor och 61 blomrutor, du kan naturligtvis göra din större eller mindre, kvadratisk eller varför inte rund men då behöver du räkna om kantmaskorna själv.

Mönstret innehåller beskrivning i text, flera olika diagram beroende på var du befinner dig i processen, fotografier mm.

Filten är uppbyggd av lm, sm, fm, hst, st, dst, trippeldubbelstolpar, fyrdubbelstolpar, lmb, lm-kedjor, picot, puff-maskor och kräftmaskor. 
Steg-för-steg på puffmaskor hittar du här på bloggen:  http://chippzan.blogspot.se/2014/10/puffmaskor-steg-for-steg.html

Kräftmaskor är i stort sett fm baklänges och ger en fin struktur som avslutning på kanten. Det finns gott om you-tube klipp på hur man gör dessa.

Har du baskunskaperna i virkning, kan förstå beskrivningar och/eller diagram fixar du denna filt galant. Den kan dock vara en härlig utmaning för en del.

Hör av er om det är något oklart, så får jag försöka bryta ner processen i mindre bitar :-)

Mönstret finns nu att köpa på Ravelry