torsdag 20 november 2014

Stickad puffmössa - gratis mönster

Tims mössa
Den här mössan är specialbeställd till Tim, som därför får namnge mönstret.Garn: Vikings garn Sportsragg, ca 45 g marin & 65 g blått.
Masktäthet: 25 m x  32 v =10 x 10 cm i slätstickning.
Stickor: 3 mm & 3,5 mm rundstickor (40 cm) och 3,5 mm strumpstickor för toppen på mössan.
Storlek: Large
Markörer: 1 för att markera starten på varvet och ytterligare 7 st om du vill ha markörer för intagningarna i toppen.

Modellen är väldigt pösig och mäter ca 40 cm i omkrets när resåren är outtänd och passar därför utmärkt till ett huvud som mäter ca 54 cm i omkrets - dvs storlek Large.

Jag lade upp med två färger för att få en liten avvikande kant. Du hittar steg-för-steg beskrivningen här: http://chippzan.blogspot.se/2014/01/upplaggning-med-tva-farger-steg-for-steg.html

Lägg upp 136 m med stickor 3 mm, sätt ihop och sticka arbetet runt-runt. Se till att alla maskor är vända åt rätt håll innan du sätter en markör för att markera start.

Sticka resår *2 rm, 2 am* i 7 cm.

Mössa:
Byt till stickor 3,5 mm och sticka resterande i slätstickning. Jag randade mössan med 3 varv marin och 3 varv blått men du kan ju randa precis som du vill eller bara sticka på i en färg. Smidigast när randningen är så smal är att ta med sig garnet som vilar på baksidan av arbetet.

Insidan ser ut så här när man
 tvinnar garnen om varandra på
baksidan.

Intagning för toppen
När arbetet mäter 25 cm från uppläggningskanten är det dags att runda av för toppen. Markörerna kan du sätta på sista varvet efter var 17:e maska. Vill man inte räkna under intagningarna så är det ett enkelt sätt att hålla reda på var man är.


Minskningarna görs på varje varv och formar då en knölig topp på mössan vilket lägger till "puff effekten" :-)

1) *15 rm, 2 tillsammans* - varvet ut.
2) *14 rm, 2 tills* - varvet ut.
3) *13 rm, 2 tills* - varvet ut
4) *12 rm, 2 tills* - varvet ut.   osv.

Fortsätt minskningarna på samma sätt tills du gjort *2 rm, 2 tills* - varvet ut. Ta av garnet och trä igenom de sista maskorna, dra åt och fäst ordentligt.  

Klart!

Gör så många mössor du orkar av detta mönster till försäljning, gåvor eller till dig själv. Det är dock inte ok att kopiera och lägga ut själva mönstret till försäljning/gratis och kalla det ditt eget. Länka gärna på din egen blogg eller andra sidor så fler kan hitta hit. Det uppskattar jag som designer :-)