Så här syr jag mina grytunderlägg, fyllda med ris och tex nejlikor.
Färdigt mått ca 19x19 vm
Du behöver:
- Kraftigt bomullstyg 42 x 21 cm
- 3,5 - 4 dl ris (jag använder parboiled)
- Tratt eller hemmagjord av papp (tex toarulle)
- Nejlikor, kanelstång, lavendel eller någon annan krydda/ört som du föredrar.
- namnlapp - valfritt
Klipp ut tyget 42 x 21 cm Valfritt: Zicksacka runt hela tygstycket. Jag väljer att inte göra det på denna eftersom jag ska använda denna själv. (kalla mig lat) |
Vik tyget på mitten, rät mot rät... |
... och sy sido sömmarna. Jag stannar 2-3 cm från överkanten. |
Klipp hörnen... |
...vänd och peta ut hörnen. (Jag använder en ätpinne) |
Pressa och nåla. |
Sy en sticksöm några mm från kanten, runt sidorna och botten (den vikta sidan). Lämna överskanten som den är. |
Vik fodralet på mitten med sidosömmarna mot varandra och sätt nålar eller rita längs den sidan som är mitten. |
Vik upp... |
...och sy en söm längs mitten. Stanna 2-3 cm från överkanten precis som du gjorde när du sydde sidosömmen. Nu har du två kanaler. Vik sidokanten mot mittsömmen, sätt nålar/rita utmed vikta kanten... |
Om du har en tratt är det bara att hoppa vidare. Jag har ingen tratt men gjorde en av pappen i en toarulle genom att rita enligt bilden... |
...klippa ut kilen... |
...och tejpa ihop kanterna. |
Voila! En papp-tratt :-.D |
Börja på ena kanten och fyll en kanal i taget. Jag häller i ris med en medicinkopp och klämmer i botten på kanalen emellanåt så att riset fylls ända ner i botten tills jag fyllt 2/3 delar av kanalen. Det tycker jag är lagom. Du kanske vill ha mer eller mindre ris i dina kanaler?
Jag använder vanligt parboiled ris + nejlikor eller krossad kanelstång. Det luktar fantastiskt, speciellt när man ställer en varm kastrull/gryta på underlägget. För mig räcker det med 2-3 nejlikon i varje kanal men det är ju en smaksak. Kanelstången krossar jag i stora bitar. Kanske funkar det med krossade kardemumma kärnor, lavendel eller andra örter/kryddor? Experimentera gärna och tipsa om du hittar fler dofter som funkar.
Jag provade först att hälla utan "tratten" men det hamnade ris överallt utom i kanalen så för mig funkar detta bättre.
Färdigt!
Hoppas det var klart som korvspa´:-D
Sälj, ge bort eller gör en hel hög till dig själv. Frossa i grytunderlägg, vettja!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar