söndag 16 oktober 2016

Dubbelstickning - vad är det?


Kort info
Dubbelstickning innebär att man stickar både "fram- och baksida" samtidigt på ett och samma varv och att sidorna blir spegelvända färgmässigt. Det finns egentligen ingen rät och avigsida, snarare "fram- och framsida". Arbetet blir tjockare, eftersom man stickar ihop sidorna under arbetets gång. Det är snyggt och rackarns effektivt. Visst tar det lite längre tid men å andra sidan stickar man ju dubbelt upp på varje varv.

Dubbelstickning kan du göra både i rundstickning och fram-och-tillbaka stickning. Det som skiljer mest är "tänket". Tekniken är densamma.


Hur gör man då?
Det första man märker när man börjar ge sig på dubbelstickning är att det handlar om två maskor hela tiden. Varannan maska blir framstycket och stickas rät med garnnystan 1 och varannan maska blir bakstycket och stickas avigt med garnnystan 2. Läser man diagram syns bara främre maskan men man stickar ALLTID i par, dvs 1 rm- 1 am. Baksidan ska ju bli precis likadan mönsteraktigt, det är bara färgerna som blir omkastade.

Hur man håller garnerna:
Det andra man märker är att man håller garnerna olika när man stickar rät och avig, dvs framsida resp baksida.
·         När du stickar första maskan (framsida) håller man båda garnerna bakom arbetet och stickar den maskan rät i garn nr 1. 
      När du stickar andra maskan (baksida) håller man båda garnerna framför arbetet och stickar den maskan avig i garn nr 2.


Tekniken i hur man håller i garnerna är olika. En del föredrar att hålla en färg i vardera hand, andra föredrar att ha två färger på samma hand men på olika finger osv. Jag föredrar att ha båda färgerna på samma finger, dvs pekfinger, precis som när jag stickar som vanligt med en eller två färger. För mig är det mest naturligt och jag får det flyt jag vill ha. Det spelar ingen roll vilken teknik man använder, resultatet blir densamma. Det som man ska tänka på är att garnerna inte korsas på fel sätt, då får man en lång maska utanför arbetet och det vill man absolut inte ha. Trådarna ska löpa mellan fram- och baksida.

Rundstickning vs fram-och-tillbaka stickning: 
Stickar man runt så har man samma ”framsida” fram hela tiden och det kan vara enklare att hålla reda på färgbyten om man aldrig stickat dubbelstickning tidigare. Då räcker det att hålla reda på vad fram- och baksidemaskorna ska ha för färg. Dessutom behöver du inga kantmaskor när du stickar runt. 

Du stickar runt-runt och behåller den runda formen ELLER så kan du steeka/klippa upp ett rundstickat alster och på så sätt göra den "platt". 

Stickar man fram och tillbaka så byter man färgschema på varje varv. Bakgrundsfärgen i mitt exempel på bilden är mörk på ena sidan och ljus på andra, så diagrammen kastas om och blir spegelvända färgmässigt så fort man byter sida, vilket man måste ha i åtanke. Det kan röra till det ibland men det är som med allt annat, övning övning :-) 

Nu går vi vidare till själva stickningen!